Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

"Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ¨ΟΜΑΛΟΣ¨

Σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κρητικό Κέντρο ¨Ομαλός¨ την Κυριακή 16/12/2012 το Παγκρήτιο Καλλιτεχνικό Σωματείο «Κρητική Μούσα», τίμησε τους ιδρυτές του Κέντρου ¨Ομαλός¨, τον αείμνηστο Μανώλη Πατεράκη και τη σύζυγό του Ευαγγελία!!!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό- καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της «Κρητικής Μούσας» κ. Αρετουλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Φίλοι του Μανώλη του Πατεράκη και της «Κρητικής Μούσας» σας καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας τιμάτε με την παρουσία σας, καλά να είστε και καλές γιορτές»,  και συνεχίστηκε με την κ. Μαρία Χαιρετάκη- μέλος του Δ.Σ της «Κρητικής Μούσας», η οποία στο βιογραφικό σημείωμα το οποίο διάβασε έκανε μια σύντομη αναφορά στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του ζεύγους  Πατεράκη, και μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Ο Μανώλης Πατεράκης του Χαραλάμπους και της Μαρίας ήταν ένα άξιο τέκνο της Κρήτης, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση. Ο Μανώλης Πατεράκης γεννήθηκε το 1928 στα Σκουλουδιανά της πρώην Κοινότητας Κουκουναράς. Από μικρός ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες με τους γονείς και τα αδέρφια του. Γιος του Χαράλαμπου που πολέμησε ως ήρωας στο Μικρασιατικό πόλεμο. Σε ηλικία 16 ετών ο Μανώλης Πατεράκης αφού τελείωσε το Δημοτικό και τις τέσσερις τάξεις στο Γυμνάσιο, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική προσπαθώντας να μάθει να παίζει βιολί. Προτίμησε το όργανο αυτό θαυμάζοντας τους τότε μεγάλους καλλιτέχνες: τον Χάρχαλη, τον Μαριάνο, τον Ναύτη, κ.α προσπαθώντας να τους μιμηθεί. Όπως είναι γνωστό την περίοδο μετά το 1950, δεν υπήρχαν στα χωριά, ούτε ραδιόφωνα, ούτε τηλέφωνα, ούτε ηλεκτρισμός. Ο Μανώλης ανταποκρίνονταν στις υποσχέσεις των συγχωριανών του, και κάλυπτε αρκετά καλά τις ανάγκες τους. Ο Μανώλης Πατεράκης μόλις τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία συνέχιζε να παίζει και να διασκεδάζει τους χωριανούς του σε όλες τις εκδηλώσεις.
 
Το 1950 ¨κλέφτηκε με την εκλεκτή της καρδιάς του, συγχωριανή του Βαγγελιώ¨, οπότε έφυγαν από τα Σκουλουδιανά, πήγαν στο Αίγιο, παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν για πέντε χρόνια ασχολούμενοι με αγροτικές εργασίες. Αυτό το χρονικό διάστημα γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί ο Χαράλαμπος. Το 1955 άφησαν το Αίγιο και εγκαταστάθηκαν στην  Ελευσίνα, όπου εργάστηκε σε ελαιουργείο και παράλληλα έπαιζε βιολί, συνεργαζόμενους και με άλλους εκπληκτικούς μουσικούς μα και με τη σύζυγό του που τραγουδούσε άριστα.
Στην Ελευσίνα το έτος 1960 γεννήθηκε το δεύτερο παιδί τους η Χρυσούλα. Το 1962 μετακινήθηκαν στον Πειραιά. Συνέχισε να παίζει συνεργαζόμενος με πολλούς Κρήτες καλλιτέχνες του λαούτου και πάντα με τη σύζυγό του Βαγγελιώ κοντά του Με την  προτροπή του Γιώργου Καρτσωνάκη από τα Παπαδιανά, ο οποίος είχε ταβέρνα στον Πειραιά, ο Μανώλης Πατεράκης ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά πλέον.
Συνέχισε παίζοντας στην ταβέρνα του Αντώνη Ποντικάκη στην Αγία Βαρβάρα στην Ταβέρνα του Παπαδωστεφανάκη στα «Αψυχα Χώματα» και μετέπειτα στη ταβέρνα του Πέτρου Λεφάκη στο Πέραμα.
Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με τους λαουτιέρηδες Πέτρο Καρμπαδάκη, Βασίλη Μανιουδάκη, Μιχάλη Πατεράκη, Θεοχάρη Μαρεντάκη, Θοδωρή Μουντάκη, Γιάννη Καρμπαδάκη, Παναγιώτη Καστάνη, Βασίλη Κατσαμά, Ανδρέα Κλειδουχάκη κ.α.
Ο Μανώλης Πατεράκης καταξιωμένος πια στον χώρο το 1973, άνοιξαν με τη σύζυγό του Βαγγελίω, το οικογενειακό κέντρο «Ομαλός» στο Αιγάλεω, το οποίο διατηρείται πολύ φιλόξενο για σχεδόν μισό αιώνα, και το κατέστησαν σημείο αναφοράς – συνεύρεσης και επικοινωνίας, όλων των Κρητών του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.
Σήμερα άξιος συνεχιστής της πορείας του Μανώλη Πατεράκη, και του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού έργου του Κέντρου «Ομαλός» είναι ο Αντώνης Μπαντουράκης (γαμπρός του Μανώλη) και ο εγγονός του Γιάννης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου