Σελίδες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ:¨Ένας γνήσιος Δεξιοτέχνης!¨

Ο Γιώργος Στριλιγκάς, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης, τα Τσαχιανά Μυλοποτάμου. Παρ’ ότι παιδί της πρωτεύουσας, τα ακούσματα και η διαπαιδαγώγησή του ήταν τέτοια που τον έκαναν  να λατρέψει βαθιά την κρητική μουσική και παράδοση του τόπου του.
Πρωτοσυναντήθηκε με την κρητική Λύρα σε ηλικία μόλις 6 ετών!
 Δάσκαλος, ο πατέρας του, σε μια παλιά 45 χρονών λύρα, έμαθε κι έχτισε τα πρώτα γερά θεμέλια στο οικοδόμημα της κρητικής μουσικής.
 Από πολύ μικρός έδειξε την δεξιοτεχνία αλλά και την ικανότητά του να ανταπεξέλθει επάξια, σε οποιαδήποτε κρητική μουσική σύνθεση.  Δεκατριών μόλις ετών  έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε γλέντι του Συλλόγου Κρητών Χαλανδρίου κι όπως μας διηγείται χαρακτηριστικά, υπήρξαν βραδιές που πήγαινε κατ’ ευθείαν το πρωί στο σχολείο, έχοντας στην πλάτη την τσάντα και στο χέρι την αγαπημένη του λύρα.
 Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη δισκογραφική δουλειά ήρθε κι αυτή νωρίς. Στα 21 ηχογραφεί το «Καρδιάς μου λόγια» ενώ αυτή την στιγμή είναι ήδη έτοιμη προς κυκλοφορία και η δεύτερη του δουλειά.
Μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής κοσμούν τη λίστα συνεργασιών του, οι κυριότεροι των οποίων είναι: Μάνος Μουντάκης,  Μιχάλης Τζουγανάκης, Δημήτρης Αλεξάκης κ. ά. Μαζί του και για μεγάλο διάστημα ο αδελφός του Λευτέρης Στριλιγκάς.
 Έχει στο ενεργητικό του κοινές εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και όλη την Ελλάδα με ονόματα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Γεράσημος Ανδρεάτος, Καίτη Κουλιά, Πίτσα Παπαδοπούλου κ.ά.
 Και βέβαια εκτός από τα κέντρα –  όπως «Κρήτη», «Ομαλός», «Κονάκι» «Ζορμπάς» κ.ά. του αρέσει ιδιαίτερα και η συμμετοχή του σε γάμους ή ακόμα και μικρά πανηγύρια, γιατί έτσι κερδίζει την αμεσότητα, επαφή κι επικοινωνία του κοινού, μέσα από τις αντιδράσεις τους, πράγμα που πάντα επιδίωκε.
 Αρκετές και συχνές είναι και οι προσκλήσεις που δέχεται κάθε χρόνο από Αμερική, Σουηδία, Γερμανία, Κύπρο για να απολαύσουν την δεξιοτεχνία της λύρας και του τραγουδιού του. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Jazz Club Quasimodo του Βερολίνου. Εκεί που έχουν εμφανιστεί τα πλέον καταξιωμένα ονόματα παγκοσμίως. Ενώ ήδη είναι προγραμματισμένες εμφανίσεις σε Αμερική  και Καναδά.
 Η πλέον πρόσφατη και μόνιμη πια συνεργασία του, τον βρίσκει παρέα με το λαούτο και την επίσης εξαίρετη φωνή του Μιχάλη Σταυρουλάκη, από τον Ζαρό, ενώ το μουσικό σχήμα συμπληρώνουν ο Μανώλης Πάγκαλος από τον Άγιο Νικόλαο, σε μπάσο, κιθάρα, μαντολίνο, τραγούδι και ο Γιάννης Τζαγκαράκης από το Ρέθυμνο στα κρουστά.
 Ο Γιώργος Στριλιγκάς επάξια θεωρείται μια από τις καλύτερες λύρες στο Κρητικό μουσικό στερέωμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου